07 | 01 | 2019

Aquest any 2019 el comencem amb titulars que ens diuen que els preus es congelen i que per tant, seguiran igual, ni pujaran ni baixaran. No obstant això, el que ens trobem és una realitat totalment diferent, ja que, tot i que és veritat que alguns preus es mantindran, duran tot l’any passat va haver un augment molt pronunciat del preu de molts serveis que ha fet que s’encareixin paulatinament. Aquest fet, ha suposat que per molt que ara no es noti l’augment de preus amb el canvi d’any el que paguem sigui molt més que al principi de 2018.

A més, s’ha de tenir en compte el que realment sí que s’encarirà, es pot dir, que encara més:

Les telefonies que cada vegada integren més serveis en els seus packs, cobraran de 2 a 5 euros més a partir del mes corrent i s’inicia així, una guerra per veure quina d’elles ofereix més extres a un preu més competitiu.

En el tema de les hipoteques, després d’un any tant convuls, trobem que l’euríbor està en alça i que per tant, hi haurà una lleugera pujada en les hipoteques que suposarà uns 30 euros anuals de mitjana per llar. 

La paqueteria també farà una pujada, tot i que en aquest cas molt lleu ja que suposarà menys de 10 cèntims en les cartes tan nacionals com internacionals.

El sector hoteler també pujarà els seus preus fins un 4% igual que les tarifes aèries fins a un 6.7%. Aquestes últimes degut a l’encariment del preu del petroli que les operadores repercutiran en el consumidor final.

En el transport trobem que els taxis de Barcelona pujaran les seves tarifes un 2.6% i això farà que altres empreses com Uber o Cabify també ho facin. S’encareix també el preu per quilòmetre recorregut dels mateixos (en la tarifa 1 augmenta quatre cèntims fins als 1,17 euros i a la tarifa 2 s'incrementa sis cèntims fins als 1,40 euros per quilòmetre). Si parlem dels trens, la mitja distància i els Avant pujaran 3.5% i 7% respectivament, sense descartar que hi hagi alguna pujada més en l’AVE o la llarga distància en general. Ara bé, hi ha un petit canvi que de ben segur facilitarà el dia a dia dels residents a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i és que, a partir d’aquest gener, hi ha tarifa plana a l’hora de moure’s per ella i això suposa que es pugui viatjar amb els bitllets d’una sola zona quan els trajectes tinguin origen i destí dins de l’àmbit dels 36 municipis que integren l’AMB i no suposin cap canvi de zona tarifària.

Per últim, circular per les autopistes s’encareix un 1.67% de mitja a les de l’Estat menys en aquelles vies que han sigut rescatades preu de les quals es congela, sent a partir del dia 15 gratuïtes de 00 a 06 del matí i rebaixant el seu preu un 30% en els millors casos. Els peatges de la Generalitat també pugen preus amb una mitja d’un 2.2% amb pujades que oscil·len d’entre un 1.5% a un 2.9%.

Cal destacar que les tarifes de llum i gas gràcies a la regulació que en va fer el Govern la part regalada dels rebuts es congelarà però això no significa més que un 40% de la factura, fet que pot portar a que totes aquelles mesures d’estalvi que han d’adoptar obligatòriament les empreses d’aquests serveis bàsics les repercuteixin en el tant per cert restant de la factura apujant les tarifes, tendència que ha marcat tot el 2018 i es preveu que marqui el 2019. El que si que rebaixa el seu preu, en el cas del gas, és la TUR entre un 3.8% i un 4.6% depenent dels serveis que tinguem contractats. La bombona de butà manté el preu a 15,33€ després de la pujada del 5% que va fer a novembre.

En el que sí que es notarà una baixada del preu és en els medicaments dels quals uns 1.200 son més econòmics des de l’1 de gener al rebaixar-se fins a un 40% el seu preu.

Podem concloure doncs que moure’s resultarà més car enguany mentre que els altres serveis quedaran més o menys igual a l’espera del que puguin variar durant el transcurs de l’any.